Uw zoekresultaten

Borsod-Abaúj-Zemplén beschrijving

kutfuras-borsod-abauj-zemplen-megye

Borsod-Abaúj-Zemplén is een comitaat (megye) in het noordoosten van Hongarije. Het comitaat telt 560.279 inwoners (2001). Het wordt begrensd door Slowakije in het noorden, en de comitaten Szabolcs-Szatmár-Bereg en Hajdú-Bihar in het zuidoosten, Heves in het zuidwesten en, over een zeer korte afstand, Nógrád in het westen en Jász-Nagykun-Szolnok in het zuiden. De hoofdplaats is Miskolc.

De op een na grootste stad in Borsod-Abaúj-Zemplén is Ózd. Nog 23 andere plaatsen hebben de status van stad, waarvan waarschijnlijk het wijnstadje Tokaj buiten Hongarije het bekendste is.

De drievoudige naam van het comitaat wijst erop dat Borsod-Abaúj-Zemplén een samenvoeging is van verschillende oude comitaten: het kwam tot stand uit een fusie van Borsod-Gömör-Kishont, Abaúj-Torna en Zemplén, waarvan Borsod-Gömör-Kishont ook het resultaat van een samenvoeging was. In 1920 had Hongarije 92,5% van Gömör-Kishont, 72% van Zemplén en 48% van Abaúj-Torna aan de nieuwe republiek Tsjecho-Slowakije verloren. Borsod en het stukje Gömör-Kishont waren daarop meteen samengevoegd, en in 1950 kwamen de resten van Zemplén en Abaúj-Torna erbij. De hoofdstad van Zemplén was tot dat jaar Sátoraljaújhely en die van Abaúj-Torna Szikszó (vanaf 1920: de oude hoofdstad Košice (Hongaars: Kassa) was Tsjecho-Slowaaks geworden).

Bron wikipedia.

Vergelijk Advertenties