Office: +36302323702 - Sivert Arends +36307239077

Hypotheekmogelijkheden in Hongarije

Wat zijn de mogelijkheden om een lening/hypotheek te krijgen in Hongarije als buitenlander?

Deze vraag krijgen wij dan ook vaak gesteld …..

In theorie kan iedereen die een vast maandelijks inkomen heeft vanuit de EU zone een financieringsaanvraag indienen waar dan ook in de EU. Tot zover te theorie!

Het is de laatste jaren en na de kredietcrisis steeds moeilijker geworden om aan een financiering te komen zowel in West Europa maar ook zeker in Hongarije. Voor de gemiddelde Hongaar is het al heel moeilijk dus men kan zich wellicht voorstellen dat het voor een financieringsaanvraag van een niet Hongaar nog moeilijker is.

Het verschil tussen de theorie en de praktische harde realiteit!!

Inmiddels al vele verzoeken bij een reeks banken ingediend en helaas werd 99 % van alle verzoeken afgewezen. Het basisprobleem is dat de regionale banken geen beslissingsbevoegdheid hebben en dat zij alleen maar dienen om de aanvraag en het papierwerk te verzorgen zodat de besluitvormers in Boedapest een beslissing kunnen nemen. Er worden veel beloftes gedaan “het moet wel gaan lukken” maar stranden in bijna alle gevallen.

Waarom een hypotheek aanvragen in Hongarije?

Op de 1e plaats moet men zich bij aanvang afvragen waarom men als buitenlander een lening/hypotheek wil aanvragen in een ander land, in dit geval Hongarije, waar de bank de persoon in kwestie niet kent en er ook geen historie is waarop men zich kan baseren. ( kredietwaardigheid toets )

Veelal heeft men inkomen vanuit Nederland of België waar geen controlemogelijkheden op zijn vanuit de Hongaarse banken.

Op de 2e plaats kan men het beste in het moederland een lening aanvragen omdat men daar wel alle informatie heeft inzake het betaalgedrag zoals inkomen,schulden,uitgaven, BKR toetsing etc……De voorwaarden en de rente zijn ook nog eens veel gunstiger dan in Hongarije!

Als men in Nederland/België geen lening kan krijgen dan moet men dat toch wel zien als een waarschuwing en kan het een teken aan de wand zijn. Uiteraard is dat niet altijd het geval.

Misschien handig om meteen te weten of en wat u in Nederland zou kunnen lenen….klik hier voor de lening calculator.

Het moge duidelijk zijn dan wanneer men in Hongarije al meerdere jaren woont en werkt en belasting betaald het gemakkelijker is om een hypotheek en of een lening te krijgen!

Wat zijn de praktische problemen waar men tegenaan loopt bij een hypotheekaanvraag:

 1. de aanvrager moet reeds beschikken over een adreskaart ( lakcimkartya ) bij het ontbreken hiervan wordt een aanvraag nog niet eens in behandeling genomen.
 2. Het inkomen wordt bij buitenlanders anders berekend ivm het risico. Men gaat in Hongarije altijd uit van het netto inkomen en niet van het bruto inkomen.
 3. Volgens de wet mag ongeveer 50% van het netto loon worden “beleend” ( voor Hongaren ) maar veelal is dat bij buitenlanders maximaal 30%
 4. De goedkope woningen ( tot ongeveer 18.000 euro ) en in,kleine, dorpen worden veelal niet of minimaal geaccepteerd als onderpand voor een hypotheek.
 5. Woningen opgetrokken uit leem en of in combinatie met baksteen worden zelden geaccepteerd als geschikt onderpand of de waarde moet minimaal 8.000.000 ft zijn ( € 27.000) Om het risico in zulke gevallen voor de bank te verkleinen zal een nog hogere aanbetaling worden gevraagd welke kan oplopen tot 75% waardoor het voor de klant meestal niet meer interessant is.
 6. De meeste aanvragen van de klanten zijn juist deze woningen welke in de klasse vallen zoals genoemd in bovengenoemde punt 4 en 5.
 7. De wettelijke aanbetaling ( bij alle banken hetzelfde en daar wijken ze nooit vanaf ) is minimaal 20% van het aankoopbedrag….bij buitenlanders is de eis veelal een aanbetaling van 30-50%.
 8. De rente in Hongarije is veel hoger dan in de rest van Europa en de aflossing korter wat er voor zorgt dat de maandelijkse termijne hoger zijn.
 9. De bureaucratische afwikkeling van een hypotheek is ook geheel anders want voordat de bank iets definitiefs doet moet er een “koopcontract zonder geldverkeer”worden opgesteld en dat is nogal duur en de verkoper staat er veelal niet positief tegenover omdat men dan weet dat de koper eigenlijk niet genoeg geld heeft en men door zo een “koopcontract zonder geldverkeer “ de woning niet meer mag of kan verkopen. Veelal wijst de koper dit af en wacht op een koper die meteen kan betalen.
 10. De kosten en voorwaarden van de vertalingen vanuit het Nederlands naar Hongaars zijn duur en alleen een vertaling van het officiële staats vertaalbureau ( OFFI ) wordt geaccepteerd.

Wanneer heeft u de meeste kans van slagen om een hypotheek te kunnen krijgen in Hongarije:

 1. U heeft een hoger inkomen ( vanaf 2000 netto per maand )
 2. U kunt op voorhand aangeven waarom u geen lening kunt krijgen in het moederland….bijvoorbeeld als u een bepaalde leeftijd heeft bij de aanvraag.
 3. U heeft voldoende geld om minimaal een aanbetaling van 30% te doen.
 4. U zoekt een lemen woning van 8.000.000 ft of meer of u gaat voor een stenen woning.
 5. U gaat geen huis kopen in een klein dorp of een leegloop dorp. Het gevolg is wel dat de prijs van deze woningen wel een stuk hoger is.
 6. U beschikt reeds over een adreskaart ( lakcimkartya)

Uiteraard doen we ons uiterste best voor u als klant maar gelet op bovenstaande is het heel moeilijk en hierover moet men eerlijk zijn en geen valse verwachtingen creëren.

Zijn er vragen dan stel ze gerust via ons emailadres: [email protected]

<<< UITZONDERING EN AFWIJKINGEN VAN BOVENSTAANDE ZIJN UITERAARD ALTIJD MOGELIJK >>>

Vergelijk woningen

Vergelijken